2013. november 17., vasárnap

[R] Szilvalekvár by myself

Idén éreztem először kísértést lekvár önálló elkészítésére. Képtelen voltam ugyanis olyan lekvárt találni a boltokban, amiben ne lenne cukor vagy fruktóz, vagy ne az aranyéval versengő áron árulnák.
Ennek megfelelően ebben a lekvárban csak szilva van és az ára is oké.

Hozzávalók:
  • Szilva. Az apróbb szemű, szilva alakú (nem gombóc alakú) szilva kell a lekvárba. Ha piacon vásárolsz, az eladó néni / bácsi biztosan megmondja neked, hogy melyik szilva lesz a te barátod. 2 kg szilvából 3 kis üvegnyi lekvár lesz. A fenti kép elkészítéséhez 5 kg-ra volt szükség. 
  • Tartósítószer. Biztos van erre vmi szuper bio cucc, én nátrium benzoát feliratú zacskóban található port szórtam a lekvár tetejére. Ez se igaz mondjuk, mert a Zuram szórta rá, mert ez olyan férfimunka. 
Előkészületek:
  • A szilvát meg kell mosni egy kicsit. Elég annyira, hogy a makroszkopikus nem-szilva-alkatrészek távozzanak a szilvákról.
  • A magokat el kell távolítani. Ezt úgy a legegyszerűbb megtenni, ha kettévágod a szilvát és kézzel kiveszed belőle a magot.
  • Ez után jön a darálás. Jó pépesre. 
  • Pépet öntsd bele egy nagy lábasba. 
Főzés:
  • Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten, 2,5 órán át rotyogtasd. Az a jó, ha végig bugyborékol, de azért nem annyira nagyon hevesen. 
  • 20 percenként keverd meg.
  • A 2,5 óra alatt azt várjuk a lekvártól, hogy egy kicsit sűrűsödjön be. Ha ez nem történne meg 2,5 óra alatt, főzd tovább. 
  • 2,5 óra után feljebb vettem a lángot és fedő nélkül főztem tovább még egy órát. 
Csomagolás:
  • Az üvegeket mosd el, szárítsd ki.
  • A forró lekvárból először csak egy fél merőkanálnyit tegyél az üveg aljára, és hagyd, hogy az üveg átmelegedjen egy kicsit (fél-1 perc). 
  • Átmelegedés után töltsd teli az üveget. Minél kevesebb levegő marad az üvegben, annál jobb.
  • Fél kávéskanál tartósítószert tegyél a tetejére, majd csavard rá a fedőt.
  • Az üvegeket takard be egy pokróccal és tartsd meleg helyen fél napig. Dunsztom sincs róla, hogy miért kell ezt így csinálni;) 

2 megjegyzés:

  1. Kényesek, édesszájúak édesítőporral fogyaszthatják, 2mp alatt nem is látszik rajta és teljesen átjárja

    VálaszTörlés
  2. Aki meg a kicsit savanykás-gyümölcs ízt komálja, annak édesítő se kell rá. Van egy új kenyér receptem, az édes egy kicsit, azzal kiváló. Coming soon:)

    VálaszTörlés