A diétás almás pite eddigi karrierje töretlen, nem volt még ember, aki ne imádta volna. És ez után sem lesz. Miheztartás végett.:)
Hozzávalók a töltelékhez:
Hozzávalók a tésztához:
- 150 g darált zabpehely
- 150 g vaníliás fehérjepor
- 8 tojás
- 2 csomag sütőpor
- Édesítő, kb. 1 csapott evőkanál. Kóstold meg a tésztát, és ha nem elég édes, tegyél még bele.
- 2 citrom reszelt héja
- Víz
- 10-12 alma, legjobb, ha mindenféle van benne. Golden alma biztosan legyen benne!
- 3 evőkanál darált dió
- Fél kávéskanál darált szegfűszeg
- Reszelt szerecsendió, kevés. Legyen mondjuk 2 késhegynyi?
- Fél zacskó őrölt fahéj. Aki fahéjrajongó, zúdítson bele egy egész zacskóval.
- 2 citrom leve
- Édesítő, kb. 1 teáskanál.
- Válaszd szét a tojásokat. A sárgáját tedd egy keverőtálba, ebben fogjuk a tésztát kikeverni.
- Cukkinit pucold meg, pépesítsd aprítógéppel.
- Almát hámozd meg, uninstalláld a magházát. Ez az egész kaja legkiábrándítóbb része, mert olyan sokáig tart. Papírkutya vagyok, sosem voltam még olyan bátor, hogy hámozatlanul tettem volna bele az almát a pitébe. Ha netán te bátrabb vagy mint én, szólj és korrigálom a cikket:)
- Meghámozott almát vágd félbe, majd vagdosd fel kb. fél cm vastag szeletekre.
- Piténk azon kevés alkotmányok közé tartozik, amelyek nem igényelnek szilikon formát. Ellenben egy jó nagy alapterületű és legalább 4-5 cm magas tepsit igen. Hőálló üvegtál is lehet, ha épp az a tiszta. Kend ki egy kevés kókuszzsírral.
- Kapcsold be a sütőt. 160 fok, alul felül sütés.
- A tojássárgáját keverd össze az édesítővel, citromhéjjal, zabpehellyel, sütőporral.
- A masszát kezdd el apránként (fél decis adagokban) felengedni vízzel addig, amíg egy sűrű, de már éppen folyékony állagú cuccot nem kapsz.
- Verd fel a tojásfehérjét. Nem kell kőkemény hab. Legyen olyan mondjuk, mint amikor nem rázod fel teljesen a hajhabot. (Zselések, vaxosok itt hátrányban ugye...)
- A tésztába forgasd bele a tojásfehérjét.
- A felszeletelt almára dobd rá a fentebb említett hozzávalókat.
- Óvatosan keverd össze a komponenseket egy evőkanállal.
- A tészta felét öntsd a tepsi aljára.
- Az almás tölteléket kanállal (de inkább kézzel) egyenletesen oszlasd el a tésztán. Fontos, hogy ne zuhanjon a töltelék a tésztára, mert akkor lesüllyed az aljára. Szépen, óvatosan.
- A maradék tésztával öntsd nyakon a szerzeményt, lehetőleg egyenletesen.
- Küldd be a sütőbe 35-40 percre. Aranybarna, itt-ott barnább csíkos megjelenés az elvárt eredmény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése