Két lehetőség állt előttem: vagy megalapítom az Anonim Péksütemény Zabálók Klubját, vagy kifejlesztem a kelt tésztából készült fahéjas csigát. Nem találtam megfelelő helyszínt, ezért végül a második opció mellett döntöttem.
Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a tésztához:
- 350 g darált zabpehley
- 250 g zsírszegény túró (krémes állagú)
- 100 g vaníliás fehérjepor
- 1 csomag élesztő por (instant élesztő vagy mi)
- Shake: 2 dl víz + 20 g vaníliás fehérjepor
- Édesítő
- 1 tojás
- 4 kanál kókuszzsír (olvasztott állapotban értendő)
- 1 zacskó őrölt fahéj
- Édesítő
- Olajspray
- 1 mérőkanál vaníliás fehérjepor
- 1 dl víz
- 1 teáskanál rum aroma
- A shake-t shakerben állítsd elő. Ha nincs shakered, akkor
- A., Kezdj el gyúrni izibe' és akkor lesz.
- B., Turmix gépben keverd ki. Figyelembe véve, hogy mennyi mosogatással jár egy ilyen keverés, én az A., megoldást ajánlom. Egy shaker 600 Ft, az idegeid épsége megfizethetetlen!
- A shaket öntsd bele egy nagy bögrébe, tedd a mikróba 15 másodpercre. Bevallom, e lépés mögött az áll, hogy nem mertem mikróba rakni a shakert.
- A langyos shake-be szórd bele az élesztőt. Tedd félre.
- Egy nagy tálba tegyél bele mindent és gyúrd össze. Egyszerű, igaz? A keveréshez mindenképp javaslom a robotgép használatát. Addig kell gyömöszölni a masszát, amíg el nem válik a táltól.
- Konyharuhával lefedve tedd félre 1 órára kelni (meg kell nőnie), langyos helyre. Langyos hely például a sütő 50 fokon 15 percig, majd kapcsold ki a sütőt és további 45 percre hagyd benne a tésztát.
- 1 óra után elágazáshoz érünk:
- Ha életedben már valaha csináltál kelt tésztát: ne számíts őrületes volumenű kelésre, ez ilyen.
- Ha még sosem csináltál kelt tésztát: ugye, hogy milyen szépen megkelt?
- Sütőt gyújtsd be, alul felül sütés 175 fok.
- Vedd elő a gyúrótábládat. Nekem szilikonos gyúró..izém van, olyan, mint egy szőnyeg, ami gumiból van. Ezt a szilikonos csodát érdemes beszerezni, mert a diétás tésztákhoz nagyságrendekkel jobb, mint a fa. Takarítása és tárolása is sokkal egyszerűbb, mint a böszme nagy fatábláé. Úgy emlékszem, hogy nagy piros-fekete-fehér logójú német bútorbolthálózat konyharészlegén vettük a miénket. Piros színű. Jól áll nekem.
- A gyúrófelületre szórj rizslisztet, hogy megakadályozzuk a tészta leragadását. Mehet bátran a mennyiség, valószínű ragadni fog a tészta. Borítsd ki a tálból a tésztát és nyújtsd ki kb. fél cm vastagságúra.
- A kinyújtott tésztát jó alaposan fújd le az olajspray-vel, majd szórd rá a fahéjat és az édesítőt.
- Tekerd fel a tésztát.
- Késsel vágd fel 4 cm vastag / széles / magas csigákra.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe rakd be a csigákat. 1-2 cm maradjon köztük, mert még tovább fog kelni a sütőben.
- Fújd le a csigákat olajspray-vel.
- Sütője válogatja, de kb. 15-30 perc sütési időre számíts. 5 percenként nézd meg, hogy aranybarna-e már a teteje. Aranybarnaság esetén kész. Írd fel, hogy hány perc alatt sült meg, így legközelebb már nem kell kísérletezgetned. Nálunk 25 perc alatt sült meg.
- Egy adag vaníliás fehérjeport vízzel keverj össze (apródonként adagold a vizet) egy kis tálban, kanállal. Ha nagyon fahéjőrült vagy, adhatsz hozzá még fahéjat, ha rajongásod mérsékelt, akkor elég csak a rum aroma.
- Amikor megsültek a csigák, még forrón kanalazd rájuk a rumos löttyöt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése